GEDICHTEN en RECEPTEN
VEERLE'S FRUITIGE RECEPTEN
DE BESTE APPELTAART VAN HASPENGOUW
Ontwikkeld en gemaakt door Britt Deltour
In september 23 mochten alle hobbykoks uit Sint-Truiden en omgeving zich inschrijven voor de wedstrijd 'Beste appeltaart van Haspengouw 2023' op zondag 24 september 2023. Er waren hele strenge voorwaarden aan verbonden. Zo mocht je bijvoorbeeld enkel werken met inheems fruit, inheemse suiker, en fruitsappen, wijnen en bieren uit onze regio. Ik was vereerd dat men mij vroeg om samen met Sofie Dumont, professionele kok en voorzitster van de jury, Sven Timmermans, professionele bakker en John Petitjean, voorzitter van de Koninklijke Kunstkring in deze jury te mogen zetelen. Er waren bijzonder mooie taarten, hele lekkere taarten en elke kandidaat had zichzelf overtroffen. Maar er was 1 taart met een prachtig verhaal en dat was de taart van Britt Deltour. “Frietjestaart op basis van appels” “Kinderen eten liever frietjes dan fruit en met deze taart zullen kinderen smullen en meer en meer goesting krijgen in een lekker stukje Haspengouws fruit” Deze frietjestaart maak je niet in een mum van tijd maar als je de moeite doet ga je een hele originele en unieke taart op tafel zetten waar men nog lang van zal napraten !
FRIETJESTAART OP BASIS VAN HASPENGOUWSE APPELS
I. BASISRECEPT FRANGIPANE
1) BENODIGDHEDEN
- 200gr bloemsuiker
- 200gr amandelpoeder
- 200gr zachte hoeveboter
- 2 eieren
- 100gr gezeefde bloem
2) BEREIDING
- Klop de boter boterzacht
- Spatel bloemsuiker en amandelpoeder onder
- Bloem kort onder spatelen
- Dit beslag is klaar voor gebruik; kan op voorhand gemaakt worden
II. BRETOENS ZANDDEEG
1) BENODIGDHEDEN
- 260gr zelfrijzende bloem
- 180gr zachte ongezouten hoeveboter
- 90gr basterdsuiker + 90gr bruine suiker
- 1 eidooier
- Snuifje zout
- 1 vanillestokje
2) BEREIDING
- Meng de zachte boter met de bruine suiker, de basterdsuiker, de eidooier en de bloem
- Voeg het vanillemerg toe voor extra smaak
- Meng alles tot een homogeen deegje
III. FRIETJES VAN APPELS
- 4 zoete Jonagold/Jonagored appelen
1) BEREIDING
- Schil de appels en snijd ze in staafjes (kan ook met frietsnijder)
- Bak de appelfrietjes ±15 minuten op 190° (opletten: niet te plat laten worden!)
- Laat de frietjes afkoelen
IV. BASISRECEPT BANKETBAKKERSROOM
1) BENODIGDHEDEN
- Halve liter volle melk
- 6 eidooiers
- 110gr poedersuiker
- 40gr vanillesuiker + 1 vanillestokje
- 40gr maïzena
2) BEREIDING
- Breng de melk aan de kook samen met de open gesneden vanillestok
- Klop dooiers, poedersuiker, vanillesuiker en maïzena tot een homogene massa (ruban)
- Giet een beetje kokende melk op dit mengsel
- Het geheel nu bij de rest van de melk doen en onder roeren even laten doorkoken
- Stort uit op een platte plaat
- Dek af met plastiekfolie zodat er geen vel op komt
V. BASISRECEPT AMANDELCREME
1) BENODIGDHEDEN
- 100gr banketbakkersroom
- 300gr frangipane
2) BEREIDING
- Klop de banketbakkersroom kort los
- Spatel het frangipanemengsel eronder
- Doe in een spuitzak
VI. CREME HASPENGOUW
1) BENODIGDHEDEN
- 100gr banketbakkersroom
- 200gr room 40% vetgehalte
- 1 blaadje gelatine geweekt in koud water
- 3ml Gin (bv. PIPO Gin)
2) BEREIDING
- Klop de banketbakkersroom lichtjes op
- Vermeng dit met de half opgeklopte room
- Verhit de gin en los het uitgewrongen gelatineblaadje op
- Vermeng dit alles en laat opstijven in de frigo
VII. EN NU ASSEMBLEREN !
1) Verwarm de oven op 180°
2) Gebruik een springvorm
3) Plaats boterpapier op een bakplaat en rol het deeg uit (5mm)
4) Spuit op de bodem een dun laagje amandelcrème maar blijf van de rand
5) Bak het deeg ±25 minuten op 180°
6) Verwijder de springvorm en laat alles afkoelen
7) Spuit op de afgekoelde Haspengouwse crème
8) Beleg de taart volledig met de overheerlijke appelfrietjes
9) Werk af met appelgelei, beetje kaneel en bloemsuiker
APPELSTRUDEL
Kerstmis 1989, voor vele Duitsers ongetwijfeld de gelukkigste kerst uit hun leven. Checkpoint Charlie zou vanaf nu slechts aangegeven worden als een stenen silhouet.
Die 25 ste december bakte ik een heerlijke “apfelstrudel”
Bladerdeeg zelf maken lijkt moeilijk maar is het helemaal niet. Ik gebruik het recept voor bladerdeeg van mijn mama die elke kerst hopen worstenbroodjes maakte voor ons allemaal. Je hebt maar 4 ingrediënten ervoor nodig. Het is een bladerdeeg met plattekaas; als je dit recept maakt heb je echt wel iets uniek !
Best begin je wel de dag tevoren met het maken van het bladerdeeg.
INGREDIENTEN BLADERDEEG
- 150gr bloem
- 150gr ijskoude boter
- 150gr koude plattekaas
- Snuifje zout
INGREDIENTEN VULLING
- 4 appels
- Amandelschilfers
- Gehakte noten naar keuze
- Kaneelpoeder
- Rozijnen
- PIPO appelsap met gember en citroensap
- PIPO acaciahoning
- 2 eidooiers
- Klein klontje boter
BEREIDING BLADERDEEG
Kneed alle ingrediënten onder elkaar
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad
Vouw het deeg in 3 gelijke delen en doe het in boterhampapier
Laat rusten in de frigo tot het deeg weer ijskoud is
Herhaal deze stappen van uitrollen en weer vouwen zoveel als je lief is maar wel minstens 4 keer
BEREIDING VAN DE VULLING
Laat de rozijnen weken in het PIPO appelsap gember/citroen
Smelt het klontje boter en stoof de in stukjes gesneden geschilde appel (de appel mag geen appelmoes worden!)
Besprenkel de appelen met een beetje appel/gember/citroen van de rozijnen
Doe er honing en kaneel over en roer goed om
Doe er de amandelschilfers bij, de geweekte rozijnen en de noten
Laat deze vulling goed afkoelen
BEREIDING VAN DE STRUDEL
Verwarm de oven op 180°
Rol het ijskoude deeg uit tot een mooie dunne rechthoek (je kan dit deeg best rechtstreeks op bakpapier leggen)
Verdeel in het midden van het deeg de vulling
Bestrijk rondom rond de vulling het deeg met losgeklopt eigeel
Snijd de randen van het deeg aan de brede kanten in met een scherp mesje en leg deze stukjes als een visgraat over de vulling.
Bestrijk de strudel helemaal met de rest van het losgeklopt eigeel
Warm opgediend met een bolleke ijs – ongelooflijk lekker
PIPO APPELCAKE
De loonpersingen zijn weer een tijdje bezig. Een drukke maar zo gezellige periode. Mensen die wachten op het sap van hun eigen fruit zijn altijd goed gezind. Omdat ze vaak al een tijdje onderweg zijn verwennen we hen graag met koffie en appelcake. En het wordt geapprecieerd! Regelmatig krijg ik vragen naar recepten van appelcake. Ik wil dit recept met zure appeltjes graag met jullie delen.
Neem voor deze cake echt wel zure appels. Als je deze in stukjes snijdt blijven ze herkenbaar en worden ze niet tot moes gebakken. Ik gebruikte de oogst van onze laatst aangeplante hoogstamboompjes die al aardig wat appelen voortbrachten. Als je appelen neemt die rijp zijn, snijd de stukken dan groter.
INGREDIENTEN PIPO APPELCAKE
• 200 g boter, zacht, in stukken, en meer om in te vetten
• 6 zure appels
• 5 eieren
• 200g suiker
• 45 g citroensap of room of likeur …..
• 300 g meel
• 11g bakpoeder + 11g bicarbonaat
• 1 snuif zout
• poedersuiker, om te bestuiven
BEREIDING
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Vet een rond cakeblik (Ø 26-28 cm) in en zet opzij.
• Schil en ontpit de appelen
• Snijd de appelen in stukken (zure appels in kleinere stukjes) en overgiet ze met wat citroensap en kaneel. Goed omroeren zodat er citroen en kaneel over alle appelen is.
• Eieren en suiker 10 minuten opkloppen
• Hierbij Boter, vloeistof, rasp van citroen, zout, bakpoeder en bicarbonaat goed mengen
• Voorzichtig het meel eronder roeren (zoals je doet bij biscuit)
• De appelen eronder spatelen
• Alles gieten in het bakblik en onmiddellijk in de oven zetten gedurende 40-45 minuten op 180° (als je ziet dat de cake donker wordt, het vuur verlagen)
• Even in de vorm laten afkoelen en daarna ontvormen
• Eventueel bestuiven met wat bloemsuiker
De Schone Van Boskoop
GEDICHTEN BY VEERLE
DE TOURNEE MINERALE LIMERICK
hij kon de alcool niet laten
zijn vrouw zei: we moeten eens praten
het is nu genoeg
blijf nu maar in de kroeg
ik ga u vandaag nog verlaten
de man ging zich toen eens bezinnen
wat moet ik zonder haar toch beginnen
vanaf nu wordt het sap
hij kocht zich zo’n tap
want hij zou haar liefde herwinnen
hij ging haar met PIPO verrassen
want dat vond zij een sapje met klasse
met PIPO maakte hij ‘n mocktail
met gember en met kaneel
vanaf nu zou hij voor alcohol passen
zijn vrouw is toen bij hem gebleven
aan sterke drank heeft hij zich nooit meer begeven
PIPO heeft hun huwelijk gered
Nu ben ik aan’t eind van mijn couplet
want alles was vergeten en vergeven
ALS JOZEF EEN FRUITTELER WAS EN GEEN TIMMERMAN
Als Jozef een fruitteler was en geen timmerman
Als Jozef een fruitteler was en geen timmerman
Dan noemde Jezus misschien wel Jonathan
Geen ezeltje zoude Maria er dragen
Maar op een tractor zou Jozef de lange reis wagen
Jezus werd niet geboren in een kribbeke met stro
vanuit een pallox hoorde hij de “Gloria in Excelsis Deo”
De drie wijzen die kwamen vanuit het Oosten
zouden zeker met appelsap op’t kindeke toosten.
De herders die wilden dit echt wel niet missen
En volgden de ster om zich niet te vergissen
De engelen zongen : “’t is vloeiend en klaar”
“Een heerlijke persing!” , riep Balthazar
Ja Jezus, Hij zoude het tij wel doen keren
Want iedereen at er graag appels en peren
Het sap van dit fruit zou rijkelijk vloeien
En overal zouden appelbomen weelderig bloeien
Ook wij willen graag op het nieuwe jaar klinken
En hopen dat u in 2023 veel appelsap zult drinken
Gezondheid en voorspoed, veel liefde voor elkaar
Dat is’t wat wij U wensen in het komende jaar !
Veel liefs van het PIPO team
Kerstgedicht '22 by Veerle Van Hoof
DE KERSEN VAN PIET / KERSEN MET "PIT"
Er is iets met kersen; ik kan niet omschrijven wat
Maar zelfs na een kilo heb ik het er nog steeds niet mee gehad.
Stella en Kordia of Biggareau van Schriek
Geen enkele kers smaakt hetzelfde; elke kers is uniek.
Het leuke aan kersen is dat ze er maar 2 maanden zijn
Pas het jaar nadien is er weer een kersenfestijn
Vreemd maar van kersen eten krijg je een perzikenvel
Jouw hart klopt beter en je slaapt wonderwel
Kersen zijn goed voor jouw vaten en goed tegen jicht
Je hebt minder spierpijn en ze verbeteren jouw zicht
Kersen zijn het superfood voor elke vorm van sport
En hoe meer kersen je eet hoe jonger je wordt
Dus twijfel niet meer als je een heerlijk bakje kersen ziet
Maar kies wel voor de kersen van PIPO want dat zijn de kersen van Piet !
DE HASPENGOUWSE RAP
Ik kwam eens met de fiets
in een onbekende streek
ik dacht: men spreekt hier diets
en hoe meer ik rond mij keek
Wilde ik wel weten
waar ik hier was aangeland
ik raakte echt gebeten
door dit prachtig stukje land
De bomen vol met bloemen
hadden net een sneeuwen dak
ik hoorde bijen zoemen
zag tien vogels op één tak
Hoe mooi zijn toch die velden
‘k werd vervuld van nostalgie
zo’n dorpjes zie je zelden
ze zijn puur en vol magie.
De hoeves zijn hier vierkant
bij een park staat een kasteel
de vlierstruik aan de boskant
’t is een prachtig tafereel
De lange holle wegen
geheimzinnig en obscuur
hier kom je heksen tegen
op een heel vervelend uur
De stadjes zijn al oud
en de toren slaat de tijd
je maakt wel echt een fout
als je voorbij de stadjes rijdt
Het beste fruit op aarde
wordt in deze streek geteeld
de prachtige boomgaarden
slechts aan Haspengouw bedeeld
De telers hebben wangen
als een jonagold zo rood
de peren die hier hangen
zijn hun dagelijkse brood
Ze maken lekkernijen
met producten van hun grond
hun sappen en geleien zijn zo lekker en gezond
Je kan ook blijven slapen
en je wordt dan erg verwend
gastvrijheid is het wapen
weer een Haspengouws talent
een Vespa moet je huren
zo gezellig met z’n twee
er zijn heel grote schuren
voor een Haspengouws diner
ik heb mijn hart verloren
aan dit prachtig stukje land
ik ben hier niet geboren
maar per toeval aangestrand
Ze zeggen ’t is Toscane
maar dat vind ik wel heel flauw
wat denken Italianen?
Toscane is Haspengouw!
Veerle Van Hoof
mei 2010
DE APPELSAPLIMERICK
Een appeltje met een bult was aan’t schreien
hij was ’t mikpunt van pesterijen
maar ken je de grap ons appeltje werd sap
en was ‘t lekkerste van de lekkerste lekkernijen